Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Hírek

2010-től új oltási könyvek és hologramos veszettség matrica kerül bevezetésre

Mikortól kötelező valamennyi eb veszettség elleni védőoltásakor az egyedileg sorszámozott új típusú Kisállat Egészségügyi Könyvek használata?

2010. január 01-től már csak a rendelet előírásainak megfelelő Kisállat Egészségügyi Könyvben vagy az egységes európai állatútlevélben igazolható a veszettség elleni védőoltás beadása. Vagyis 2010-ben valamennyi, a rendelet előírásainak meg nem felelő oltási könyvet le kell cserélni legkésőbb akkor, amikor az állatot veszettség ellen beoltják.

Ha a veszettség ellen oltandó ebnek van egységes európai állatútlevele, kötelező-e használni az új típusú Kisállat Egészségügyi Könyvet?

Nem, a 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet a veszettség elleni védőoltás beadásának igazolása szempontjából egyenrangúnak tekinti a két okiratot, egységes európai állatútlevéllel rendelkező eb veszettség elleni védőoltása igazolható kizárólag az útlevélben. Célszerű azonban az állattartó figyelmét felhívni arra, hogy a 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet el_írása szerint "az állattartó köteles ... biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából." Vagyis például sétáltatás közben az ebre felügyelő személynek vagy az egységes európai állatútlevelet, vagy a Kisállat Egészségügyi Könyvet magánál kell tartania. Így viszont megnő az igazoló könyv elvesztésének, megrongálódásának a veszélye. Az egységes európai állatútlevél pótlásához képest nagyságrenddel kisebb költséget jelent a Kisállat Egészségügyi Könyv pótlása.

Azt nem tiltja meg a rendelet, hogy egy adott eb mind a két okirattal rendelkezzen.

Mi a teendő, ha a magán-állatorvos szabálytalanul (hiányosan) kitöltött Kisállat Egészségügyi Könyvvel találkozik?

A szabálytalanul kitöltött könyvet a szabálytalanságot észlelő állatorvos köteles bevonni. Az erre való figyelmeztetés a könyv belső borítóján olvasható, az állattartónak hivatkozásként megmutatható.

Mikortól lesz érvényben az ebek veszettség elleni védőoltását igazoló biztonsági jellel ellátott matrica?

A 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet szerint az ebek veszettség elleni védőoltását igazoló biztonsági jellel ellátott matrica 2010. január 01-től kerül bevezetésre. A 2010. január 01-től bevezetésre kerülő, az ebek veszettség elleni védőoltását igazoló biztonsági jellel ellátott matrica nem a veszettség elleni vakcina címkéje helyett, hanem azzal együtt lesz használandó.

Új rendelet az állattartásról

Az alábbiakban szemelvényeket olvashatnak a kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozó rendelkezésekről, amelyek a

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

című kormány rendeletből származnak

Letöltés itt