Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Kérdések - Válaszok

Milyen állatokkal foglalkoznak?

Rendelőnkben a házikedvencek széles körével foglakozunk. A leggyakrabban tartott kutya és macska mellett az egzotikus állatokat, - madarakat, kisemlősöket, hüllőket, - is szakszerű ellátásban részesítjük. Emellett igény esetén segítséget nyújtunk nagyobb állatlétszámmal rendelkező tenyésztőknek is célirányos vizsgálatok, valamint szakszerű megelőzési és információs protokollok kidolgozásával.

fel

Mennyit kell várnom a vizsgálatra?

Rendelőnk időbeosztásának kialakításakor törekedtünk arra, hogy a gazdik minél kényelmesebbnek, otthonosabbnak és emberközelibbnek érezzék szolgáltatásunkat. Ennek részét képezi a bejelentkezési rendszer is. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a megbeszélt idő előtt lehetőleg ne kelljen várakoznia, így az Önök napi teendői közt az állatorvosi vizsgálat tervezhetővé válik.

fel

Mi a bejelentkezés menete?

Ahhoz, hogy kedvencével el tudjon jönni rendelésünkre előzetes időpont egyeztetésre van szükség. Ez a szolgáltatásunk Ön és kedvence kényelmét szolgálja. Lényegesnek tartjuk, hogy kedvencét a vizsgálat előtt minél kevesebb stressz érje. Bejelentkezéshez nem kell mást tennie, mint hívnia a 06-20/519-61-54 -es telefonszámot, ahol meg tudjuk beszélni a mindkettőnk számára legmegfelelőbb időpontot.

fel

Mikor szükséges sürgősen állatorvoshoz fordulni?

Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor minden olyan esetben, amikor kedvencünkön a megszokottól eltérő tünetek jelentkeznek. Ezek közül a legfontosabbak: viselkedés változása, bágyadtság, levertség, láz, étvágytalanság, hányás, hasmenés, vizelet és ürülék normálistól való eltérése, sántaság, stb. Természetesen vannak olyan betegségek, mint például egy kis sérülés, melyet a gazdi otthon is el tud látni, de nagyon sok olyan betegség is van, mint például a babesiosis, melynek kezelése nem tűr halasztást. Ha kedvencén a szokásostól eltérő tüneteket talál, kérem hívjon bizalommal, hogy meg tudjuk beszélni a szükséges beavatkozásokat.

fel

Milyen tüneteket figyeljek?

A gondos gazda folyamatosan figyeli kedvencét, mely számos hasznot von maga után. Segíti a kutya-gazda kapcsolat ideális alakulását és egy esetleges megbetegedés esetén a pontos kórelőzmény nagyban segíti munkánkat is. Miután kedvencével minden erőfeszítésünk ellenére sem tudunk beszélni, a következő tünetek alakulását Ön tudja a legjobban elmondani:

étvágyváltozások, hangulatváltozások, lázas állapotok alakulása, vizelet és ürülék elváltozásai, hányások jellege, gyakorisága, sántítás kialakulásának ideje, oka, formája. A legfontosabb, hogy bármilyen új tünetet tapasztal, azt gondosan jegyezze fel, hogy később használható legyen a diagnózis szakszerű felállításához.

fel

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az állatorvosi betegvizsgálat alapvető része az általános betegvizsgálat, melynek részét képezik az ún. klinikai alapértékek, a testhőmérséklet, a pulzus, a légzésszám felvétele, az állat tenyérrel történő áttapintása, és a fonendoszkóppal történő hallgatózásos szívvizsgálat. Ezeket minden beteg és nem beteg állatnál elvégezzük, így ha Ön csak egy oltásra, vagy felülvizsgálatra jön kedvencével, ezeket rutinszerűen vizsgáljuk.

A részletes betegvizsgálat kiterjed a kutya minden szervrendszerére, szervére. Különös részletességgel, kiegészítő diagnosztikai módszerek igénybevételével (pl. ultrahang) vizsgáljuk azokat a szerveket, amelyek megbetegedése a kórelőzmény, valamint az általános betegvizsgálat alapján gyanítható vagy valószínűsíthető.

A klinikai kiegészítő vizsgálatok közé soroljuk a diagnosztikai, kémiai laboratóriumban végzett, valamint a speciális diagnosztikai műszerekkel kivitelezett eljárásokat. A kiegészítő eljárások egy része ma már szinte minden igényesebb betegvizsgálat szerves része, ezeket nevezzük szűrővizsgálatoknak.

fel

Mennyibe kerül egy vizsgálat?

Az állatorvosi vizitek, oltások, kezelések, műtétek pénzbe kerülnek, a folyamatosan emelkedő anyagköltségek miatt sajnos néha nem is kevésbe. Árképzésünkben figyelembe vesszük az Állatorvosi Kamara által ajánlott díjtételeket, és természetesen a helyi viszonyokat is. A felhasznált anyagoknál törekszünk a minőségi termékek felhasználására, mellyel kedvencét biztonságosabban tudjuk gyógykezelni, vagy műtéti ellátásban részesíteni. Egy általános betegvizsgálat ára kutya és macska esetében 2800 Ft, bonyolultabb és előre tervezhető műtétek (pl. ivartalanítás) esetén azonban mindenképpen szükséges egy előzetes betegvizsgálat, ahol meg tudjuk beszélni az altatási és műtéti kockázatot, valamint pontos kalkulációt kaphat az árral kapcsolatban is.

fel

Megoldható-e a háznál történő betegellátás?

Igen! Tapasztalatból is tudom, hogy számos esetben előfordulhat, hogy kedvencét nem tudja állatorvosi rendelőbe szállítani. Ez a szolgáltatás az Ön és kedvence kényelmét szolgálja. Bár a helyszíni ellátás lehetőségei a rendelőhöz képest korlátozottak, igyekszem kedvencét a lehetőségekhez képest legalaposabban megvizsgálni és szakszerű ellátásban biztosítani

fel

Mire kell figyelem műtét előtt és után?

A műtét előtti és utáni teendőkről a beavatkozást megelőző általános vizsgálat során mindig beszélünk a gazdiknak.

A legfontosabb, hogy műtét előtt fajtól függően koplaltatni kell az állatot, melynek hosszáról ott döntünk, valamint beteg állatot nem szabad műteni, így ha a műtét előtt bármilyen kóros tünetet vesz észre, azonnal értesítsen.

A műtét után ébredésig kedvencének elsősorban nyugalomra van szüksége. Figyelni kell arra, hogy fekvés közben testhelyzete úgy alakuljon, hogy a légutak folyamatosan átjárhatók legyenek, így az ne zavarja légzését. A műtéti sebbel Önnek általában semmilyen teendője nincs, kivéve, ha ezt másképp beszéljük meg. Amint az állat felébredt, de legkésőbb mielőtt sebét nyalogatni kezdené célszerű műtéti gallért felhelyezni rá, ezzel megakadályozva, hogy a műtéti sebhez férjen, és azt nyalogatni tudja.

Etetni, itatni csak akkor szabad, ha már egészen biztos abban, hogy felébredt az altatásból.

fel

Kaphatok-e részletes tanácsokat arról, hogyan tartsam kedvencemet?

Igen! Rendelőnkben nagy hangsúly fektetünk arra, hogy kedvence tartásával kapcsolatban hiteles és szakszerű tanácsokat kapjon. Különösen fontosnak tartom ezt egzotikus kisállatok, madarak esetében, ahol a betegségek hátterében gyakran valamilyen tartástechnológiai probléma áll.

!!! Az első alkalommal kölyökkutyával oltásra érkező gazdiknak kb. 1 órás tanácsadást ajándékozunk, ahol alapvető információkat kapnak a kutyanevelésről, etetésről és az állategészségügy alapjairól. A találkozóra nemcsak a gazdit, hanem a család minden tagját várom, így az elmondott információkat ők is első kézből kapják, a felmerülő kérdésekre pedig szívesen válaszolunk.

Az előadás célja a megfelelő kutya-gazda kapcsolat kialakítása, így ennek megfelelően a beszélgetés nagy részében a nevelési alapokról beszélek, kisebb részében pedig a legfontosabb etetési szabályokról, és a megelőző állatorvosi munkáról.

fel

Miről értesülhetek a HÍRLEVÉLben?

A hírlevél egy kitűnő lehetőség arra, hogy eljussanak Önhöz azok az új, állattartással, állatvédelemmel, állategészségüggyel és más területekkel kapcsolatos információk, melyekről lehet, hogy már csak akkor értesül, amikor késő.

Jól látható, hogy kedvenc háziállataink tartása, állategészségügyi ellátása az elmúlt években rengeteg változáson ment keresztül. Egyre nagyobb az igény, hogy a gazdik naprakész információkat kapjanak kedvenceikkel kapcsolatban.

Amennyiben csatlakozik hírlevelünkhöz, első kézből, időben értesülhet az újdonságokról.

fel