Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Mangó

A nevem Mangó

Mango 2004-ben születtem, így már lassan matuzsálem korú degunak számítok. Bár rokonaim egyre gyakoribbak otthoni házikedvencként, őseim a messzi Dél-amerikából, az Andokból származnak.

Egykori hazám degujai földalatti járatokban élnek, a hegyvidéki füves és bokros területeket kedvelik. Bár mostani otthonomban, egy hatalmas üvegterráriumban ugyan bokrok nincsenek, de a sok mászófa és széna kárpótol. Ez utóbbiba szeretek belemászni és jó nagyokat aludni benne. Nemrég még társammal, Kiwivel együtt éltem, jelenleg azonban már csak magammal osztozok a nagy terráriumban. Mi, deguk társas állatok vagyunk, igényeljük egymás közelségét, de most egyedül is jól érzem magam.

Így öregesen már sokat alszok, de reggel és napnyugatkor mintha visszafiatalodtam volna, úgy ugrálok egyik ágról a másikra. Persze olykor éjszaka is motoszkálok egy kicsit.

Imádok a vastag forgácsalomban turkálni és homokfürdőben naponta többször is "pancsolni". A poros forgácsot nem szeretem, mert a felszálló portól tüsszögök és lehet, hogy még kötőhártya gyulladásom is lenne tőle. Szerencsére gazdijaim odafigyelnek erre.

A terráriumban lévő faágak tetején gyakran szunyókálok a napsütésben, vagy éppen fogaimat koptatom a keményfában. Bár imádom a meleg napsütést, vannak árnyékos területek is, hogy el tudjak bújni a tűző nap káros hatási elől.

Szeretem, ha kézbe vesznek, ha fülem tövét vagy a nyakamat vakargatják. Nagyon szelíd vagyok, még más állatokkal is. A családban együtt élő kutyával gyakran megszimatolgatjuk egymást, vagy vigyáz rám, mikor kikerülök a terráriumból.

Eleségem nagy része a széna, amihez minden nap kapok egy kis jó minőségű magkeveréket is. Ez utóbbiból csak keveset, nehogy elhízzak, vagy rosszabb esetben májbetegséggel kezeljenek. Cukor tartalmú ételt pedig soha sem kapok, mert fokozottan hajlamos vagyok cukorbetegségre. Azért mutatóban egy két kisebb gyümölcsdarabtól még nem lesz bajom.

Feladatom az esti alvás megzavarása, de ébresztőnek se vagyok utolsó.