Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Homeopátiás szakrendelés indult

Rendelőnkben 2009-től homeopátiás szakrendelés indult. Állatorvosunk, Dr. Gombos László 2008-ban tette le a nemzetközi állatorvosi homeopátiás szevezet által felügyelt IAVH (International Assotiation Veterinary for Homoeopathy) vizsgát.

Célom első sorban az állatok gyógyászatával kapcsolatos látásmódom bővítése volt. Lehetőséget találni azon betegségek gyógykezelésre, gyógyítására, amelyekkel szemben a konvencionális medicina sokszor zsákutcába jut. Ezeken túl a homeopátia gondolatvilágával, a kutyaiskolai háttérrel és a kutyák iránti fokozott érdeklődésemmel olyan egyedi szemlélet birtokába kerülhettem, amely számomra új utat nyitott a házikednecekkel való kapcsolatfelvételben.

Mottóm: Többet vegyünk észre, mint amennyit látunk, lássunk át a betegségen és mögötte vegyük észre, hogy mit akar a szervezet.

De hogy mi is az a homeopátia?

A homeopátia az orvostudomány egyik ága, melynek gyökerei Hippokratészig nyúlnak vissza. A homeopátia törvényeit már a régi görögök is ismerték. Magát a homeopátia elnevezést két ógörög szóból alkották. A homöo- előtag azt jelenti: "egyenlő, hasonló", míg a patosz jelentése "kór, bántalom". Tehát a homeopátia annyit tesz, mint "hasonló bántalom".

"hasonlót a hasonlóval gyógyítani"="kutyaharapás szőrivel"

Gyakorlati gyógyító módszerként kb. 200 éve alkalmazzák. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész (1755-1843) fedezte fel újra a homeopátia elveit és törvényeit. Méltán tekintik őt a modern homeopátia megalapozójának.

Kizárólag orvosok foglalkozhatnak homeopátiával. Gyógyszerei szabályosan törzskönyvezett készítmények. Alkalmazásukkor nem alakul ki allergia, megszokás, függőség, nincsenek mellékhatások.

A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi eredet) speciális eljárással készülnek. Az orvos a gyógyszert az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmény felvétele után választja ki betege számára, a több mint 2500-féle homeopátiás szer közül. A gyógyítás nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

A homeopátiás gyógyszerek többsége Magyarországon is elérhető, kis golyócskák formájában. A homeopátiás gyógyszer készítése során hígítást alkalmaznak, sokszor ismételve, mindig egyforma arányban. A hígítást mindig erőteljes rázás követi, minden lépésben. A címkén a betű az alkalmazott hígítási arányt adja meg: C- százszoros, tehát egy-egy lépésben 1:100 arányú a hígítás; a D - tízszeres, tehát egy-egy lépésben 1:10 arányú a hígítás, végig az előállítás során. A számból pedig megtudhatjuk, hányszor történt a hígítás és rázás.

A homeopátia rendkívül széles körben használható az állatgyógyászatban is. A humán orvoslásban tapasztalt kiemelkedő hatékonyságot átültették az állatgyógyászatba. 1833-ban a német orvos, Guillaume Lux, egyes ló- és szarvasmarha-betegségeket már négy különböző homeopátiás gyógyszerrel kezelt: Aconitum napellus, Camphora, Nux vomica és Opium. Azóta az állatorvosi homeopátia nem állt meg a fejlődésben; folyamatosan alkalmazza állatok esetében is az embereknél bevált holisztikus megközelítést és individualizációt.

A homeopátiás gyógyszerek a legtöbb állatfaj esetében (haszonállatok és házi kedvencek), minden életkorban, sőt még vemhes anyaállatok esetében is alkalmazhatók. A kezelés történhet önmagában vagy egy allopátiás kezelés (antibiotikum, parazita-mentesítés, stb.) kiegészítéseként. Nem-toxikus és nincsenek mellékhatások sem: a homeopátiás gyógyszerek alkalmazásának ugyanaz az előnye, mint a humán gyógyászatban.

A legtöbb állatbetegség kezelhető homeopátiás szerekkel. A homeopátiás kezelés egyes állatbetegségek esetében rendkívül hatékony: bőrbetegségek, idegrendszeri betegségek, az emésztőrendszer betegségei és az állat öregedésével kapcsolatos betegségek (reuma, metabolikus zavarok, stb.). Általános szabályként a homeopátiának fontos szerepe lehet minden visszafordítható betegség esetében, mind a betegség kezelésében, mind a visszaesés megelőzésében.