Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Miért fontos az ivartalanítás?

Az ivartalanítást sok tévhit lengi körül ilyen, pl. az elhízás, vagy az, hogy az ivartalanítást csak az első tüzelés, hovatovább az első alom megszületése után lehet elvégezni. Ez tévedés! Már korábban is elvégezhető minden károsodás nélkül ez a műtét.

Az ivarzó állatok illatanyagai messze szétáramolva nagy területről hívogatják a fajbelieket. Komoly csapat verődhet össze a kerítésen kívül (és belül). A kanok, kandúrok elkóborlásának fő oka ez, ami néha nagy aggodalommal tölti el a tulajdonosokat, és valóban: sok autóbalesetet történik ilyenkor. Naponta rengeteg kutyát-macskát ütnek el az autók, és sokat kell elaltatni az értelmetlen túlszaporulat miatt hazánkban. A többi az utcán kóborol, vagy egy menhelyen tengeti életét. Ezeknek az életeknek nem kellett volna megszületniük, hiszen annyi ember nincs, aki mindet örökbe tudná fogadni. Magyarországon a statisztikák szerint több mint, 2.000.000 a kóbor kutyák és macskák száma.

Mindannyian ismerjük a jelenséget, amikor a tüzelő nőstény lakhelyénél megjelennek a kanok, és sokszor addig nem tágítanak, míg a párzás meg nem történik. Majd két hónap kölyökkel kell számolnia a nőstény tulajdonosának. Amíg ezek a kis állatok szerető, gondos gazdihoz nem kerülnek, ő a felelős mindannyiukért. Tehát addig etetni, oltatni, az orvosi kezelést biztosítani és foglalkozni kell velük. Ez pedig nem kis feladat. Sokan mindezt nem vállalják, így a kölykök hamar az utcán találják magukat, vízbe fojtják, falhoz vágják őket, vagy már a vemhes szukát teszik ki!

Egy felelősen gondolkodó gazdának meg kell akadályoznia a szaporodást, hiszen tisztában kell lennünk vele, hogy a menhelyeken és állatotthonokban végleges gazdira váró állatok száma óriási. Nehezen találnak gazdára, és a szaporítás által újonnan született állatok csak rontják a már korábban megszületettek és utcára dobott állatok esélyeit.

Mindezek ismeretében belátható, hogy az ivartalanítás az egyetlen kézenfekvő megoldás! Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, ráadásul az ivarzás előtt ivartalanított kutyák életkora átlagosan egy-három, a macskáké három-öt évvel hosszabb, és egészségesebbek is.

A műtéten átesett kutya nem szenved többet az álvemhesség tüneteitől. Sőt az ivartalanítás után csaknem nullára csökken a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is. A kanok és kandúrok nem szökdösnek el továbbra is, így nem hoznak létre újabb almot máshol, nem verekednek össze egymással, valamint nem sebzik meg magukat éles kerítéseken, nem esnek áldozatául forgalmas utaknak és vasúti síneknek, nem okoznak közúti baleseteket sem, melyekért a gazda a felelős, és nem tűnnek el végleg, valamint a sintérek kezére sem kerülnek.

A súlygyarapodástól nem kell tartani. Az ivartalanítás után az állatok nyugodtabbak lesznek, így arra kell csak figyelni, hogy ennek megfelelően tápláljuk őket.