Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Néhány szó a lázmérésről

Néhány szó a lázmérésről Kedvenceink testhőmérsékletét a végbélbe vezetett digitális orvosi lázmérővel állapítjuk meg. Fontos, hogy a vizsgálat előtt síkosítsuk a hőmérőt (pl. folyékony szappan, vazelines kenőcs), hogy minél könnyebben és fájdalommentsebben csússzon be a végbélnyíláson. Legjobb ha valaki segít az állat helyben maradásában, de ha egyedül vagyunk akkor míg egyik kezünkkel rögzítjük az állatot, másik kezünkkel a farkához fogva rögzíthetjük a hőmérőt. A műanyag digitális hőmérők szerencsére nem törékenyek és 1 perc alatt igen pontos eredményt adnak.

Fontos, hogy az állat nyugalmi állapotban legyen, tehát a művelet előtt ne szaladgáljon, ne izgassa fel magát, ne egyen és ne feküdjön sokáig a napon.

Az átlaghőmérséklet tekintetében egyedi eltérések lehetnek, így a legjobb, ha a gazdik otthon nyugalmas, betegségtől mentes időszakban készítenek néhány mérést, így később könnyebben tudnak viszonyítani egy esetleges betegség alatt mért értékhez.

Például kutya esetében hőemelkedésről beszélhetünk, ha a mért érték meghaladja a 39,5°C-ot és magas a láz, ha a hőmérő 40,0°C-feletti értéket mutat.

A melegvérű állatok testhőmérséklete a külső hőmérséklettől függetlenül állandónak tekinthető. Ez

  • kutya és macska estében 38,5-39,3 °C,
  • vadászgörénynél 38-40 °C,
  • tengerimalacnál 37,2-39,5 °C
  • hörcsögnél 36,2-37,5 °C
  • csincsillánál 38-39 °C
  • degunál 38-39,5 °C
közt mozoghat.

Bár a testhőmérséklet napközben is változik - hajnalban általában alacsonyabb, délután pedig a magasabb - a mért értékek a fent megadott határok közt alakulnak.