Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

BABESIOSIS, a rettegett betegség

BABESIOSIS, a rettegett betegség Joggal állíthatjuk, hogy az utóbbi évek legnagyobb kárt okozó betegsége a szinte mindenütt előforduló babesiosis. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű, mikroszkopikus méretű élősködő okozza, amely a kutyák vörösvértesteiben és a kullancsok különböző szerveiben (bélfal, petefészek, nyálmirigy, stb.) szaporodik. A kórokozó terjesztésében és fenntartásában hazánkban egy kullancsfaj játszik szerepet.

A betegségre jellemző, hogy a heveny megbetegedések kezdetén a kutya testhőmérséklete megemelkedik, étvágytalan, bágyadt, nyálzik. Ezt a szakaszt a gazdik ritkán szokták észre venni. Néhány óra múlva a jellegzetes tünetek is megjellennek. A láz magasra szökik, nemritkán eléri a 41-42 Celsius-fokot. A beteg étvágytalan, elesett, egyre gyengébben áll, támolyog. Lélegzete szapora. Vizelete a szétesett vörösvértestekből kiszabaduló vörös vérfestéktől egyre sötétebb, végül jellegzetes barnavörös színű lesz. A kötőhártya és a szájnyálkahártya színe elhalványodik, porcelánfehér színűvé válik. A beteg kutyák gyógykezelés nélkül általában elhullanak. Az időben megkezdett kezelés hatására azonban a legtöbb beteg állapota gyorsan javul.

Gyógykezelés, megelőzés

Megelőzés céljából kullancsirtó készítménnyel kell kezelni a kutyát. A babéziózis megelőzésére a másik lehetőség a gyógyszeres, injekciós védekezés, mely kb. egy hónapon át véd a fertőzéstől. Rendszeres alkalmazásának ellentmond, hogy a szer beadása fájdalommal jár, és gyakran mellékhatások lépnek fel. Mégis érdemes kérni az állatorvostól, ha hosszabb időre fertőzött területre visszük a kutyát, vagy ha gócterületen kullancsot fedezzük fel az kutya bőrében.