Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Miért is veszélyesek a kullancsok?!

BABESIOSIS, a rettegett betegség Amikor beköszönt a tavasz, és tartósan 5-10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, megjelennek a kullancsok, Sokszor nem kérnek kullancs elleni kezelést a kutyatartók mondván, hogy a kutya csak a kertben van, nem megy ki az utcára, vagy éppen csak a ház körül van sétáltatva. Manapság ez már nem jelent védelmet, hiszen a kis vérszívók mindenhová eljuthatnak - és el is jutnak! Tapasztalatok alapján a gazdik általában nincsenek tisztában a kullancsok biológiájával, életciklusával, és kórokozó-terjesztő szerepével, ezért vannak még mindig nagy számban kullancsfertőzött betegek.

Az első és alapvető, hogy a kullancsok mind csak kizárólag vérrel táplálkoznak, Van ivari kétalakúság, ami azt jelenti, hogy a nőstények hátát csak egyharmadáig, míg a hímekét teljesen beborítja egy kitinpajzs. Az ivari fejlődésük során több vérszívást követően a talajon vedlenek át kifejlett egyedekké, és keresik áldozatukat, többek között a kutyát, macskát, vagy embert. A kullancsok elsősorban bokros füves területen élnek a fűszálra kapaszkodva várják az áldozatukat, és nem a fák lombkoronáján élnek, mint ahogyan azt sokan tévesen hiszik. Mivel füves környezetnek számít akár egy kisebb játszótér, vagy kutyafuttató, ezért elterjedésük és megjelenésük nem sok akadályba ütközik. Ha a kullancs rákapaszkodott áldozatára, keres egy vékonyabb bőrrel fedett testrészt (fül-, szem környéke), ahol könnyen meg tud kapaszkodni, de a test bármely pontján képes vért szívni, ha úgy adódik. A táplálkozás több napig tart, sőt a párosodás is a kutya bőrén történik. Gyakran lehet látni a kutyán egymás mellett egy nagy (a nőstény) és egy kis (a hím) kullancsot vérszívás közben. A magyarázat egyszerű: a kutyán táplálkoznak, párosodnak, majd leesnek a környezetbe; a hím elpusztul, a nőstény pedig a peterakás után hullik el. (Nagyon sokszor a vérrel teleszívott nőstény úgy néz ki, mint egy bőrdaganat a kutya testén. Fontos, hogy a már nagyon nagyra megnőtt és több napja a kutyán élősködő kullancsot is el kell pusztítani, hisz akkor nem történik meg a környezet kullancspetékkel történő elárasztása.

A kullancsok kártétele elsődlegesen nem a vérszívásból, hanem a vérszívás közbeni kórokozók terjesztéséből adódik. A különböző fajú kullancsok más-más betegségek kórokozóit terjesztik. Közülük a leggyakoribbak a Babesia-fajok, amelyek sok kutya és gazdáik életét keserítik meg. Emellett szerepük van többek között a Lyme-kór terjesztésében is.

Számos termék áll rendelkezésre, amik állatorvosoknál, vagy állatpatikákban szerezhetők be. Találunk kullancsriasztó nyakörveket, ún. spot-on rácsepegtetős, illetve spray készítményeket. Nem mindegyik termék "működik" minden kutyánál, némely esetben ezek kombinációinak segítségével érhetünk el eredményt. Séták, vadászatok után ajánlatos átvizsgálni az ebeket, és a megtalált kullancsokat mihamarább el kell távolítani. (Fontos, hogy a kullancsot ne kenjük be semmilyen kenőccsel, oldattal, mert ilyenkor fulladozásuk során bejuttathatják az állatba a kórokozót. A kullancsok testét óvatosan megfogva- akár speciális kullancs-eltávolító kanál ill. csipesz segítségével- csavaró mozdulatokkal szedjük ki a kutyából. Ha esetleg beszakad a parazita feje, ne essünk kétségbe, általában kiesik magától, de forduljunk nyugodtan állatorvoshoz.)

Sajnos egyik szer sem nyújt teljes biztonságot kutyáink számára, ezért akik egy kullancsok által kiemelten veszélyeztetett helyre viszik kutyájukat, érdemes több szert, készítményt - akár egyidejűleg - kipróbálni, hogy melyik ad biztonságos védelmet. Bevált módszer a nyakörv mellett a rácsepegtetős spot-on - illetve spray kiszerelésű szerek alkalmazása.

Reméljük sikerül találnunk kutyánkra megfelelő kombinációt és átvészelni az esztendő kora tavasztól késő őszig tartó veszélyes időszakát.