Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

A Lyme-kór

Ez az egyik leggyakoribb, kullancsok által terjesztett betegség a világon. A kórokozó egy baktérium, a Borrelia burgdorferi. Fogékony az ember és a házi- illetve vadon élő állatok jelentős hányada. A Borreliáknak főleg a vadon élő rágcsálók (egérfélék) és más emlősök a valódi gazdái. Emberre, háziállatainkra- köztük a kutyákra - kullancsok közvetítésével jut át. Fertőzés után lázas, általános tünetekkel és -többek között- ízületgyulladással járó betegség alakulhat ki.

Nem mindegyik kullancsfaj terjeszti a betegséget. Hazánkban főleg az Ixodes ricinus nevű kullancs a fő terjesztő faj. Felnőtt kullanccsá fejlődve nagyobb emlősökön -köztük embereken és kutyákon- táplálkozva, a csípés után legalább 24 órával oltja át a Borreliákat. A fertőződés általában a természetben, kullancsos területen való tartózkodást követően történik. Egyes területeken nagyon gyakori lehet a Lyme-kórt okozó baktériumokat hordozó kullancsok száma (akár az egész kullancspopuláció 10-35%-a is)! Magyarországon a dunántúli régió tekinthető ilyen területnek. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fertőzött és esetleg tüneteket is mutató kutyáktól közvetlenül, tehát kullancs-csípés nélkül nem fertőződhetünk! (Azért is csekély a kutyáktól való fertőződés esélye, mert a felnőtt nőnemű kullancsok csak egyszer szívnak vért nagytestű emlősből, utána ledobják magukat áldozatukról és peterakás után elpusztulnak. A felnőtt hímnemű egyedek pedig miután ráakaszkodtak egy emlősre, nem váltanak gazdát.)

A lappangási idő általában 1-4 hét, de ez az idő kitolódhat akár néhány hónapig is! Mivel a Borreliák a bőrben, izomban, ízületekben, nyirokcsomókban fordulnak elő nagyobb számban, az észlelhető tünetek is ezen szervekre korlátozódnak főleg. Az első legszembetűnőbb tünet - emberben és rövidebb szőrű kutyákon- a kullancs-csípés helyén kialakuló kör alakú bőrpír, ezenkívül levertség, étvágytalanság, magas láz hívja fel figyelmünket a fertőzésre. Izomfájdalmak, egyes ízületek megduzzadása, és fájdalmassága tapasztalható. A gyulladás általában csak egy-egy ízületet érint, majd néhány nap után más ízületekben észlelünk gyulladást és fájdalmat. Ezek a tünetek néhány hét leforgása alatt elmúlhatnak, azonban sok esetben állandó sántítással járó, több ízületet is érintő idült ízületgyulladás alakulhat ki. Egyes esetekben- akár önállóan- szívizomgyulladás is előfordul. Ilyenkor is tartósan magas lázat mérhetünk a betegekben. A nyaki és térdhajlási nyirokcsomók megnagyobbodása is gyakori tünet. Ritkán, immunológiai reakciók miatt vesekárosodás, és annak következményei: hányás, hasmenés, fogyás, gyakori bőséges vizeletürítés is tapasztalható. Emberekben kialakulhatnak még idegrendszeri tünetek is, a kutyáknál viszont nem bizonyítható-még kórszövettani vizsgálattal sem- a központi idegrendszer károsodása.

A legfontosabb, hogy előzzük meg a fertőződést és a betegség kialakulását. Ha erősen kullancsfertőzött helyen járunk, akár vadászat, akár csak kirándulás céljából, alkalmazzunk kullancsriasztó illetve - írtó készítményeket.

Szerencsére vannak a forgalomban kutyák részére Lyme-borreliosis elleni vakcinák, melyeket első alkalommal háromhetes időközzel alkalmazva jó védelmet alakítanak ki a kutya szervezetében a fertőző kórokozóval szemben.

Ha egyszer azonban már kialakult a betegség, akkor azt gyógykezelnünk kell. A gyakori és erős ízületi fájdalmak miatt ajánlatos a beteget kímélni a megerőltető mozgatástól. Egyes antibiotikumokkal a betegség gyógyítható, de szükség lehet még fájdalomcsillapítók adására is. Fontos, hogy az állatorvos által javasolt elgjobb gyógyszeres kezelést mihamarább elkezdjük. Megfelelő védekezéssel és odafigyeléssel a betegség megelőzhető, illetve jó hatékonysággal gyógyítható.