Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Az allergia, napjaink népbetegsége

Az allergia a szervezet megváltozott reakciókészsége egy vagy több külvilág felől érkező ingerre. Ha egy szervezetet folyamatos ingerhatás ér, akkor előfordulhat, hogy a szervezet sokkal erőteljesebben válaszol, olyan válaszlépést alakít ki, ami normál esetben nem volna logikus.

Az a pillanat, amikor az első túlzott reakció kialakul, onnantól számít megváltozott reakciókészségűnek az immunrendszer. Egy példával érzékeltetve, ha egy edényt töltögetünk az egyszer csak megtelik és túlcsordul. Edényenként, vagyis egyedenként ez a túlcsordulási pillanat máskor jelentkezik. Attól függ, hogy milyen allergiás hajlammal jöttek a világra és mit örököltek a szüleiktől. Vagyis a mekkora edénnyel születik az állat. Jellemzően a túltenyésztett fajták sokkal hamarabb lesznek allergiások, mint egy menhelyi keverék eb. Az allergiás betegségekre továbbá jellemző, hogy rendszerint nem csak egy tényező váltja ki, a szervezet reakciója azonban egyféle marad. Vagyis az "allergiás" edény töltögetéséhez többféle méretű és tartalmú kancsó használható. Mindegy, hogy milyen módon és milyen összetevőkkel, de egyszer csak megtelik az az "allergiás edény", és jelentkeznek a tünetek.

Hogy is néz ki ez a valóságban?

Nézzünk egy példát: Egy növény pollenje hosszú időn keresztül lebeg a levegőben. Egy kutya érzékeny ennek a növénynek a pollenjére. Egy darabig a szezonban nem történik semmi, de az idő múlásával, amikor már hosszabb ideje lélegzi be a kutya az allergént és ismét elmegy sétálni egy pollendús mezőre kialakul az allergia. A légutakba jutó pollen a húsevők nagy részénél nem légzőszervi tüneteket okoz, hanem bőrelváltozásokat. A kutyák és macskák nagy részének bőrgyulladása lesz a belélegzett lebegő allergének miatt, így joggal állíthatjuk, hogy nekik a bőrfelületük az allergén szervük. Ez az esetek 80%- ában van így. A maradék 10%-ban asztmatikus tünetek jelentkeznek, a további 10% esetén pedig mindkettő tünetegyüttes előfordul. Vagyis az esetek zömében az állat hirtelen elkezd vakarózni, idővel hullik a szőre és helyenként bőrgyulladások jelentkeznek a testén. Ezt a tünetegyüttest hívják ekcémának.

Bonyolítva a helyzetet ha ez az eb még táplálékallergiás is, akkor az allergiát okozó táplálékállatból származó hús rásegít az eddigi meglévő allergiára és akár hamarabb, vagy erősebb tünetekkel jelentkezhet az allergiás ekcéma. Tehát ha az "allergiás edényt" egyszerre több különböző kancsóval töltögetjük, az gyorsabban telik meg és hamarabb túlcsordul.

Miért gyullad be az allergiás bőr olyan csúnyánés miért gyógyítható nehezen otthon az allergiás seb?

Ha az allergia a bőrön jelentkezik, ott helyben bőrgyulladás alakul ki. Az allergia miatt az érintett bőrfelület immunrendszere felmondja a szolgálatot, ahol bármely kórokozó el tud szaporodni. Mindezek következtében létrejön az allergiás, gennyes nedvedző bőrgyulladás. A kialakult allergia általában jellegzetes helyen történik: szem, szemkörnyék, külso hallójárat, has alja, végtagok hónalji területe, a végbél környéke, a törzs mindkét oldala. Sokszor a súlyos fülgyulladást mindenféle gyógyszerrel kezelgetik, figyelmen kívül hagyva, hogy az egész tünetegyüttes hátterében allergia állhat.

Vizsgálati és terápiás lehetőségek.

Az allergiás tesztek eredményeképpen láthatóvá válik kedvencünk "allergiás térképe", mely megmutatja, hogy az állat mire érzékeny. Kétféle teszt létezik: allergiás bőrteszt és vérteszt. Bőrteszt esetén allergiás tünetet okozó anyagokat juttatnak a bőr alá és figyeljük a reakciót. A terület bepirosodásának mértéke és jellege jelzi az érzékenységet az adott anyagra. Az így kapott eredményt dokumentálva segítséget ad a terápiás lehetőségek összeállítására.

Másik lehetőség a vér laboratóriumi vizsgálata. Itt nagyon speciális, érzékeny műszerekkel mérik a különböző ellenanyag értékeket az adott allergénekkel szemben. A kapott eredmény segítségével le lehet gyártatni egy un. érzéketlenítő anyagot (hyperimmun szérumot). Ez egy olyan oldat, ami rendszeresen adagolva, az állatot az adott allergénekkel szemben védetté teszi, megakadályozza az allergiás reakció kialakulását.

A módszer eredményessége azonban nem 100%-os, ugyanis mindkét vizsgálati módszer esetén, a viszonylag rövid idő elteltével végzett kontrollvizsgálatok gyakran más- más eredményeket, különböző "allergiás térképet" mutatnak.

A sikeresnek mondható esetekben is gyakoriak a csak részleges eredmények. Például ha szezonban nem 2- hónapig vakaródzik az állat, hanem csak 2- hétig, vagy enyhébben jelentkeznek a tünetek már elfogadható eredmény lenne. Mindezeket mérlegelni kell az érzéketlenítő anyag elkészítési költségének tükrében.

Gyógykezelés

Az allergiás megbetegedések az egyike olyan jellegzetes bántalmaknak, amelyek nem mulaszthatók el teljesen. Maga az allergiás tünet (gyulladások, sebek, vakaródzás, stb.) az immunrendszer hibás működésének következménye, ezért elsődleges feladat ennek "meggyógyítása" lenne, amellyel helyes irányba lehetne terelni az immunfolyamatokat.

A tünetek jelentkezésekor megfelelő módszerrel kezelni kell a betegeket, gyakran egy állatnál a más és más időszakban jelentkező tüneteket különböző gyógyszerekkel. Az allergiás betegnél nagyon fontos, hogy mindig egyénre szabottan, megfelelő kezeléssel, a használt gyógyszer megfelelő kiválasztásával és beállításával, valamint pontos időzítéssel kezeljük az állatot. Ez egy folyamatos, rendszeres allergiás gondozáson alapul. Pacienseink megbeszélt időszakonként felülvizsgálatokon vesznek részt és tüneteikről, kezeléseikről allergiás naplót vezetnek, mely átfogó képet ad érzékenységeikről, reakcióikról és a kezelés hatékonyságáról. Nagy segítséget jelent ez a hatékony terápia kialakításában és az esetleges később kialakuló újabb tünetek elleni küzdelemben.

Az immunrendszert segítő, erősítő szerek adagolása minden esetben jó kiegészítő megoldás.

Helyileg a bőrtüneteket kenőcsökkel, oldatokkal lehet és kell is enyhíteni. Az itt kialakuló másodlagos felülfertőződéseket személyre szabottan kell kezelni. Szükség lehet laboratóriumi bőrkaparék vizsgálatra is, mellyel megállapítható a bőrfelületen elszaporodott kórokozók típusa is. A kiegészítő kezelésként alkalmazott szert ennek tudatában kell biztosítani a betegnek

Hagyományos szisztémás kezelési módszerek, allergia ellenes készítmények alkalmazása is szükséges lehet. Antihisztaminok és egyéb nem szteroid hatóanyagú gyógyszerek, melyek a tapasztalatok alapján az állatgyógyászatban nem elég hatékonyak, önálló terápiaként nem alkalmazhatók. A különböző kálcium tartalmú szerek, pezsgőtabletták, porok, vagy oldott formájú jól felszívódó anyagok is csak kiegészítő kezelésként hatnak. A kezelésben leggyakrabban a szteroid tartalmú készítmények kerülnek felhasználásra, melyek adagolása a mellékhatások tekintetében és a gazdik egyre gyakoribb félelmei miatt sokszor nehéz választás. A szteroidok alkalmazása nem veszélytelen, ésszerűtlenül, hosszú időn át, nagy dózisban adagolva sok mellékhatással járnak. Szintén nem helyes az alkalomszerű, nagy dózisú, kontrollálatlan adagolás, mely csak a betegség problémás időszakában történik, és mellőzi az állat folyamatos karbantartását. Ezért amennyiben erre a kezelésre kerül sor mindenképp folyamatos és szakszerű kontroll alatt kell tartani az állatot.

Nagyon fontos tudni, hogy az allergia és az erre való hajlam egy folyamatosan, vagy szezonálisan fennálló állapot, mely konzervatív orvoslással szinte sohasem gyógyítható meg teljesen, csak tünetileg kezelhető. Fiatal állatok "kinőhetik", de sajnos ez csak nagyon ritkán fordul elő. Nyáron a különböző pollenek, télen (lakásban tartott állatoknál), a poratkák és egyéb allergének okoznak tüneteket. Ha a pollen eltűnik a környezetből, azt hihetjük, hogy meggyógyult a beteg. Sajnos egy évre rá újra kezdodik az egész. Ezek az állatok még a szerencsésebbek, mert egész évben tartó allergia is gyakori. A csak időszakosan jelentkező allergiát könnyebb kezelni, mint egy folyamatosan fennálló állapotot. Minden esetben körültekintően törekszünk a legminimálisabb, de még hatékony gyógyszerdózis beállítására, illetve amennyiben a gazdi kéri alternatív gyógykezelési eljárások, például homeopátia felhasználására. Így lehetőséget teremtünk arra, hogy az allergiával együtt élve, vagy azt megoldva az életminőség és élettartam a lehető legoptimálisabb legyen!