Vadóc Állatorvosi Rendelő - Állatorvos Zalaegerszegen

Információk kutyánk tartásáról

Egyre többen tartanak kutyát, macskát, sőt egzotikus állatokat házikedvencként, azonban ez a gazdik számára is egyre nagyobb felelősséget jelent. Hiszen kedvencének mind a tartás, mind a táplálkozás, mind az állategészségügy területén a lehető legjobb körülményeket szeretné biztosítani. A felelősség már a házikedvenc kiválasztásával kezdődik. Érdemes végiggondolni, hogy mennyi időnk van, mi a célunk, és gondosan mérlegelni, hogy megfelelően tudunk-e majd foglalkozni az új jövevénnyel. Bár a választás önmagában általában rövid ideig tart, sőt gyakran teljesen véletlen, spontán történik, megfelelő körülmények közt kedvence fajtól függően évekig lehet társa, és jelent egyben elfoglaltságot is.

A legfontosabb és legtermészetesebb, hogy amiért felelősséget vállalunk, azt nem azért tesszük, hogy csak enni adjunk neki és a lánc végén nézegessük. A kutyatartás ennél sokkal több! ...és ennél sokkal többet kell, hogy jelentsen nekünk, emberek is!

Kedvenceink első egy-másfél éve alatt három alapvető tényezőre kell figyelnünk ahhoz, hogy a későbbiekben a lehető legkevesebb problémával kellejen küzdenünk mind az egészségügy mind a szófogadás terén. Ezek az állegészségügy, az etetés, valamint a nevelés.

Állategészségügy

Az újszülött kiskutyák gyakorlatilag teljesen védtelenül születnek. A méhen belül az anya vérében keringő ellenanyagok gyakorlatilag nem juthatnak át a magzatba. Ezért nagyon nagy jelentőségű, hogy az újszülött az élete első néhány órájában minél több anyatejhez jusson, mert az ebben lévő ellenanyagok az ez alatt az idő alatt még maradéktalanul felszívódva, megvédik a kölyköket 6-8-10 hétig a fertőzésektől. Ebből következik, hogy a kölykök első védőoltásának beadási ideje attól is függ, hogy az anya milyen védett állapotban lehetett a szüléskor, mennyi ellenanyagot adhatott a kölyköknek. Ez a hazai viszonyokat tekintve általában 6 hetes kort jelent. Vagyis az oltásokat a kutyust 6-7 hetes korától adott időközönként kapja meg addig, és annyit, amennyit a környékbeli járványhelyzet megkövetel. A megfelelő számú ismétlés biológiai okok miatt szükséges.

Egy kiskutyát 14 hetes korig nem célszerű utcára és olyan helyre vinni, ahol rendszeresen kutyák fordulnak meg és esetleg fertőzésnek lehet kitéve.

Fontos, hogy oltásban csak egészséges kisállat részesülhet, ezért az oltások előtt az állatokat minden esetben megvizsgáljuk.

Másik fontos megelőző egészségügyi teendő a féreghajtás. Minden kiskutya potenciálisan férgesnek számít. Már 2 hetes korban célszerű elvégezni az első féreghajtást, majd 2-3 hetente adunk egy-egy adagot 4 hónapos korig. Ezután évente egyszer kötelező de 3 havonta ajánlott elvégezni a féreghajtást figyelmbe véve állat- és közegészségügyi jelentőségét. Ha rendszeresen féreghajtjuk háziállatainkat, akkor azok nem lesznek képesek féreg petéket üríteni, amivel tovább vinnék a kórokozót.

Nagyon fontos teendő a külső paraziták elleni védekezés is. A bolhák vérszívó és irritáló- viszkető hatásuk mellett a galandférgeket is terjeszthetik, a bolhanyál pedig allergizáló hatása miatt okozhat problémát a kutyának akár egész életen át. A kullancsok kártétele szintén nem elsősorban a vérszívásból adódik, hanem az általuk terjesztett betegségekből. Ezek közül is első helyen a babesiosit kell kiemelni, mely a késői felismerés és kezelés hiányában a kutyus elvesztéséhez is vezethet. Féreghajtás és külső parazita ellenes védekezési stratégia kialakításánál érdemes kikérni az állatorvos véleményét, az alkalmazás rendjéről, a jól használható készítményekről!

Etetés

A kölyköknek a világrajövetelük után fokozottan szükségük van az optimális fehérje-, ásványianyag-, vitaminellátásra. Fokozottan érvényes ez a nagy testű, hirtelen növekedő fajtákra. A csontosodási zavar elkerülése miatt az életkornak megfelelő étrend ásványi anyagok tekintetében kiegészítésre szorulhat. Fontos azt eldöntenünk, hogy kedvencünket táppal, házikoszttal vagy vegyesen etetjük. A házi koszt előnye, hogy mindig kéznél van és nem kell külön azon törni az embernek a fejét, hogy ma mit adjon neki A hátránya a házilag összeállított ételnek, hogy esetleges a beltartalom szempontjából, nem igazodik az állat élettani állapotából, (pl.: vemhesség, szoptatás) korából, mozgásintenzitásából stb. származó valós szükségleteihez. A táp viszont beltartalmi értékre, minőségre, összetételre nézve állandó, a különböző tápanyagok és adalékok összeállítása tudományos precizitással és szoros gyártási technológiával biztosított, sokfélesége (minden korra, élettani, speciális igényre más-más tápot kínálnak) miatt alkalmas arra, hogy a különböző igényeknek tökéletesen, kompromisszumok nélkül megfeleljen. Tehát a kérdésre nehéz felelni, mindkettőnek vannak előnyei is hátrányai.

A fejlődés legintenzívebb szakasza 1-1,5 éves korban lezárul. Ezután a táplálásnál az állat mozgásaktivitását kell figyelembe venni. Az életkor növekedésével csökken a fizikai aktivitás, könnyen előfordulhat, hogy a kutya túlsúlyos lesz. A kóros elhízás gyógykezelésére megfelelő diétás tápszerek már hazánkban is forgalomban vannak. Ennek ellenkezőjére, az alultápláltságú egyedek roborálására könnyen emészthető, nagy energiatartalmú tápok is készülnek.

A következő ételeket kutyának nem célszerű adni: a csont kálcium és foszfor tartalmán kívül inkább csak károsító hatású mind a szájüreg, mind a bélrendszer, de legfőképp a bélsárrekedés tekintetében. A zsíros és fűszeres ételek a hasnyálmirigy és epe megterhelésével okozhatnak heveny vagy krónikus betegségeket. A tehéntej pedig fehérje és laktóztartalma miatt okozhat feltűnő klinikai tünetekben nem feltétlen jelentkező emésztési problémákat vagy akár súlyos hasmenést is.

Nevelés

A kölyökkutya szocializálódása és helyes nevelése alapfeltételei a későbbi, általunk és a társadalom által is elvárt viselkedésnek.

Sajnos, ma még a legtöbben nem megfelelő felkészültséggel indulnak el a kölyköt kiválasztani, s a vásárlást követő időszakban a tartás sem nevezhető kielégítőnek. Nem elegendő, hogy egy kölyök jó genetikai adottságokkal rendelkezik, bizonyos örökletes tulajdonságok alakulásában a környezeti hatásoknak is jelentős szerepük van.

Kedvencünk élete során jelentkező viselkedés problémák hátterében rendszerint a nem megfelelő szocializáció, a kutya gazda kapcsolat rossz irányba való eltolódása és kommunikációs hibák vannak. A kölyökkutya szocializálódása és a kutya származásából adódó hierarchiai viszonyok felállítása alapfeltételei a későbbi eredményes nevelésnek.

Mind a fizikai, mind a pszichikai adottságok kibontakoztatása már az új gazda feladata.

Nevelés tekintetében célszerű szakember véleményét kikérni, de sokkal hatékonyabb, ha kedvencünk szocializációját kutyasuliban kezdjük meg, ahol a kiképző segítségével, több kutya közt lehet elemezni a kutya viselkedését és javítani az esetleges problémákat.

 

A fent leírtak betartásával kedvencünk életének olyan alapot adhatunk, amellyel lehetővé tehetjük, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük egymás társaságát. A megfelelő információk megszerzése sokszor nem könnyű. Kedvencünk szükségleteiről az alapvető információkat könyvekből, és a kisállatboltokból tudjuk megszerezni. Egyes speciális kérdésekben azonban az állatorvosunk tudja a szükséges segítséget megadni. Az állatorvosi ellátás, gondoskodás természetesen nem csak kedvence egészségügyi problémáinak kezelésére korlátozódik, hanem természetesen a tartási és etetési tanácsadást is magában foglalja.

Az állatorvosok fontosnak tartják, hogy kedvence egészsége folyamatosan jó kezekben legyen! Ennek érdekében kérjük, fordítson nagy figyelmet házikedvence egészségi állapotára, betegség gyanúja esetén vagy szaktanácsadás tekintetében szívesen segítünk!